Prvič na masaži? Brez skrbi! 1.del

Posted: 9 marca, 2017 By:

Bi radi prišli na masažo, zadržke pa imate, ker še na masaži nikoli niste bili in imate občutek, da se ne znajdete? Rezervirali ste termin za masažo, kaj pa sedaj? Dobili ste darilni bon od prijatelja, radi bi ga izkoristili, vendar vam je neprijetno priznati, da še niste nikoli bili na masaži? Vsa ta vprašanja, ki se vam porajajo so popolnoma odveč. Da bi se izognili nepotrebnemu občutku nelagodja smo v ILONU za vas pripravili mini vodič, ki vam bo v pomoč, preden se odpravite na masažo. Nasveti pridejo še kako prav, da se tudi lažje sprostimo, kar je ponavadi glavni namen masaže.
Z vsako novo izkušnjo je težko vedeti, kako ravnati in kaj pričakovati. Informacije so za vse nas nekaj novega na določeni točki. Obstaja veliko stvari, ki vas ne bi smele skrbeti in tudi nekaj stvari, ki je dobro, da se jih držite:

1 REZERVACIJA TERMINA: Seveda se zgodi, da pridete v center in si zaželite masaže in je maser/terapevt ravno prost in lahko takoj pridete na vrsto, vendar je to bolj izjema kot pravilo. V večini primerov si je potrebno termin za masažo predhodno rezervirati. Nič takšnega – pokličete in se pozanimate o vrstah storitev in izberete pravšnjo za vas.

2 PRIHOD in PRIPRAVA: Ob obisku masaže s seboj ne potrebujete ničesar. V centru je ponavadi vedno nekdo v sprejemnici, ki vas bo pričakal in vas pospremil do prostora. Terapevt vam bo dal navodila in nato zapustil sobo, da se lahko v miru pripravite. Če ste sramežljivi in s težavo odložite oblačila pred neznanci – maserji so profesionalci in vse kar mora biti pokrito, bo tudi ostalo pokrito. Pripravljene so tudi brisače, da se lahko po želji na masažni mizi tudi pokrijete in počakate na maserja. Z brisačo se pokrije celo telo, odkrije pa se le del telesa, ki se ga trenutno masira. Masažna miza ima na eni strani odprtino za glavo, da lahko udobno ležite na trebuhu, hrbtenica pa je še vedno ravna.

Izredno neprijetno je ležati na trebuhu, če vas tišči na stranišče, zato to opravite pred masažo!

3 KOMUNIKACIJA: Če vam karkoli ni všeč, potem to tudi povejte, saj maser ali terapevt ne more vedeti kaj čutite vi. Lahko, da vam ne odgovarja preglasna ali pretiha glasba, pretoplo ozračje, tehnika masaže ali karkoli drugega. V kolikor čutite bolečino – povejte! Bolečina ni normalen del masaže, temveč signal, da je nekaj narobe. Ali se med masažo pogovarjati z maserjem? Zaželeno je, da poveste kako se počutite ali kadar vam kaj ne ustreza, ostalo pa je popolnoma odvisno od vas. Če se želite pogovarjati, se bo maser priključil pogovoru, v kolikor pa se boste masaži prepustili in odklopili misli, pa bo to upoštevano. Boste pa zagotovo bolj sproščeni, če se ne boste koncentrirali na pogovor. To je razlog, da ponavadi maser pogovora ne načenja, se pa prilagodi vsaki stranki posebej.

4 TOČNOST: Če pridete prekmalu, je ponavadi potrebno počakati v sprejemnem prostoru. V primeru, če pridete precej prepozno in je za vami naročen še nekdo se zna zgoditi, da ne pridete na vrsto ali pa bo masaža trajala krajši čas – na to boste tudi opozorjeni.

5 HIGIENA: Prepričajte se, da ste relativno čisti, ko pridete na masažo. Tudi vi se boste boljše počutili s čistimi nogami, nohti, lasmi in kožo na splošno. Neprimerno je priti na masažo direktno po nogometnem treningu ali delu na vrtu, brez da bi se stuširali. Ne samo, da je to nespoštljivo do tistega, ki vas masira in do prostora, kjer se nahajate, ampak bo verjetno izredno neprijetno tudi vam. Poraščenost teles je zelo različna in kakršna koli je, je vredu. Ni potrebe, da bi se tega sramovali ali se zaradi masaže brili oziroma depilirali.

6 NE KADITI PREJ: Razumemo, da ste kadilec in je težko brez kajenja. Vendar vseeno poskusite, da ne ogrožate svojega zdravja s kajenjem tik pred terminom. Nekateri ljudje so na dim občutljivi ali alergični in vonj lahko v zaprtem prostoru ostane še nekaj časa po masaži, preden se razblini. Prostor v terapevtskih in masažnih centrih je prijeten za vse, kadar je vonj čist.

7 NE JESTI OBILNO: Na masažo ne priti s polnim želodcem, zato naj bo zadnji težji obrok vsaj 2 uri pred vašim terminom. Prebava od telesa zahteva veliko energije in napora, poleg tega vam je lahko neprijetno ležati na trebuhu. Masaža bo veliko bolj učinkovita in prijetna za vas, kadar je želodec prazen.

Torej, to so stvari na katere pomislite pred masažo.

Kaj pa potem, ko ste tam? O tem smo pisali TUKAJ.

 

Foto: Clarity

David
AUTHOR

David

Vodja centra ILON

All stories by: David