Prihajajo dnevi špargljev
Posted: 10 aprila, 2018
V pomladnih mesecih se lahko veselimo ŠPARGLJEV !
Šparglji so zaradi svoje sestave, lahke prebavljivosti in kot nizko kalorična vrtnina, zelo priljubljeni na jedilniku različnih diet.
H kakovostni sestavi pripomorejo tudi minerali (dušik, fosfor, kalij, kalcij, magnezij, natrij, cink, mangan, železo) in vitamini B-kompleksa (B2, B6, holin in folna kislina), vitamin C, provitamin A, v sledovih pa še vitamina E in K.
Poleg že omenjenih snovi so v špargljih še: asparagin, arginin, tirozin, valin, purin, fenilalanin, izoleucin, koniferin, vanilin, saponini, čreslovina, citronska, jabolčna in jantarna kislina.
* * *
☝ OPOZORILO:
Uživanje špargljev se odsvetuje ljudem z ledvičnimi kamni, obolelimi sečili, vnetjem ledvic in ljudem s protinom (nalaganje kristalčkov sečne kisline v sklepih),
ker šparglji vsebujejo purin, ki se v organizmu spremeni v sečno kislino.
Povzeto po: http://www.formanatura.si