Kolike pri dojenčkih

Posted: 21 januarja, 2018 By:

Najprej se pokaže kot plusek, potem pridno raste mamin trebušček, nato pa se malo bitjece odloči, da pride spoznat atija in mamico. Rodi se neizmerna ljubezen in hkrati velika odgovornost.


Zaljubljenost, radost in veselje ob pogledu na malo štručko rahlo zasenčijo neprespane noči, pokakane pleničke in jok. Vsak dojenček kdaj joče saj na takšen način sporoča, kaj mu ni všeč. Jok običajno mine, ko mamica ugotovi, kaj ga muči.

Včasih se zgodi, da je dojenček sit, ritka previta, mami v bližini, dojenček pa še vedno joka. Jok postaja vedno bolj močan, neutolažljiv, obraz postaja rdeč, nogice se izmenično krčijo in stegujejo, rokice stiska v pesti, videti je, kot da ga boli trebušček. Takrat ugotovimo, da dojenčka mučijo krčki oz. kolike.

 

Vzroki:

* dojenčkov prebavni sistem še ni povsem razvit

* gibanje črevesja, peristaltika je pri dojenčku pospešena,

* dojenček med hranjenjem zaužije preveč zraka, ta v črevesju povzroča napihnjenost in pojavijo se krči (slaba tehnika hranjenja, ne-podiranje kupčkov, prevelika luknjica na cuclju stekleničke)

* v manjšem obsegu tudi alergija ali preobčutljivost dojenčka na določeno sestavino hrane

 

Kako mu lahko pomagamo?

Ker je vzrokov za kolike pri dojenčkih veliko, je tudi načinov za lajšanje in odpravljanje težav veliko. Starši naj se oborožijo z veliko potrpežljivosti pri iskanju načina, kako pomiriti krčevito jokajočega dojenčka.

* dojenčka vzamemo v naročje, da čuti našo bližino in s pozibavanjem poskušamo potolažiti,

* večkrat na dan pomasiramo trebušček v smeri urinega kazalca (vendar ne med krčki, ker ga to lahko še bolj boli!)

* zaradi kolik ne ukinjamo dojenja,

* pogosto je tudi zmotno prepričanje, da se mora doječa mamica v primeru kolik pri dojenčku držati diete. To namreč ni potrebno, razen v primeru, da so dojenčku potrdili alergijo na kakšno hrano (mleko, jajce,…). Zaradi nepotrebne diete bo mamica prikrajšana za potrebna hranila in energijo, ki jo še kako potrebuje, dojenčku pa ne bo prav nič pomagala.

* Pri nas izvajamo BOWNOVO TERAPIJO, ki se lahko izvede že takoj po porodu. Je zelo hitro odzivna, saj je dojenčkov sistem zelo prožen in se zato hitro odzove na najmanjše dražljaje.

Več o Bownovi terapiji si lahko preberete TUKAJ.

David
AUTHOR

David

Vodja centra ILON

All stories by: David