Kako masaža koristi igralcem tenisa?

Posted: 24 aprila, 2018 By:

Na mesta, pozor, zdaj! Teniška sezona na prostem se je začela, topli in sončni dnevi se nam že nasmihajo in nas vabijo na teniška igrišča.


Igralci tenisa na katerikoli ravni (profesionalni ali rekreativni) lahko imajo koristi od vključevanja masaže v svojo rutino. Vsekakor jim le ta pomaga pri njihovem igranju, saj jim daje občutek sproščenosti, osredotočenosti in najbolj pomembno pomaga pri preprečevanju poškodb!

Najbolj pogosti deli telesa, ki so pri tenisu “na udaru” so:

 1. ramena in rotatorna manšeta
 2. roka
 3. komolec
 4. hrbet
 5. koleno
 6. gleženj

Najpogostejše poškodbe?

V tem športu je veliko različnih vrst poškodb,  večina jih nastane zaradi ponavljajočih se gibov.

 1. teniški komolec
 2. zvin gležnja
 3. tekaško koleno
 4. bolečina v križu
 5. poškodbe rotatorne manšete
 6. mišična napetost

Seveda ne smemo pozabiti, da se poškodbe razlikujejo tudi glede na tip podlage kjer igramo. Mehkejše podlage so “prijaznejše” našim sklepom (gleženj, koleno, kolk) kakor trše podlage, ki po večini ne blažijo velikih sil na naše sklepe.


Kdaj je najboljši čas za masažo?

Če razmišljate o vključitvi masaže med vaše treninge in tekmovanja morate upoštevati naslednje stvari:

1. Načrtujte masažo neposredno po tekmi ali treningu,  da zmanjšate utrujenost mišic in pospešite regeneracijo.

2. V primeru poškodbe (oteklina, bolečina, rdečina) počakajte vsaj 2 dni (48 ur),  da oteklina uplahne in tako počakate pred športno masažo ali terapijo globokih tkiv (manualna trigger point terapija).

3.  Klasična sprostitvena masaža je priporočljiva po rekreativnem igranju tenisa, saj bo pomagala pri utrujenih mišicah celega telesa.

4. V primeru kroničnih bolečin priporočamo posvet z našim strokovnjakom, da skupaj določite proces zdravljenja in preprečevanja nastanka poškodb.


Masaža zmanjšuje mišično napetost, pospešuje regeneracije, zmanjšuje utrujenost in poskrbi za sprostitev ob velikih naporih. Če še niste nikoli bili na masaži, priporočamo 1x ali 2x terapijo na mesec, najboljši čas bi bil po vašem treningu. V primeru, da ste profesionalni igralec tenisa je seveda priporočljiv večkratni obisk masažnih terapij, saj boste s tem ohranjali svojo formo in preprečili morebiten nastanek poškodb zaradi utrujenosti mišic.

 

vs:um

David
AUTHOR

David

Vodja centra ILON

All stories by: David