5 majhnih trikov proti stresu

Posted: 6 januarja, 2018 By:

Stresno življenje dandanes živimo prav vsi, vsi kdaj občutimo tesnobo in to ni novo. Znajdemo se v ponavljajočih vedenjskih vzorcih, ki so nepotrebni in ne moremo najti poti ven, dokler se ne motiviramo in poskusimo nekaj novega, nekaj drugačnega. Kdaj ste poskusili nekaj novega? Sprememba pristopa lahko spremeni našo miselnost na bolje in počutje se obrne na bolje. Morda boste presenečeni, ko ugotovite, da je rezultat lahko zmanjšanje ravni stresa in tesnobe. Spremembe so lahko minimalne, vendar morajo biti.


Napisanih je 5 popolnoma enostavnih nasvetov, da izboljšate svoje vsakodnevno počutje.

1. Dihajte! Če dihate z zgornjim delom pljuč in posledično dvigujete ramena, potem se ustavite že tukaj! Usmerite se na dihanje globoko in nizko v trebuhu. Vaš trebuh se mora dvigniti in spuščati, vaša ramena pa ne smejo biti vključena v to. Lepo počasi in kontrolirano – zaprite oči in poskusite sprostiti vse mišice obraza. Preizkusite zdaj – samo pet dihov – kako se počutite? Dihate lahko tako dolgo, dokler vam to prinaša sprostitev in pomiritev.

2. Premaknite se! Zmerna vadba sprošča endorfine-hormone sreče, ki dvigujejo vaše razpoloženje. Splošno priznano je, da prisotnost stresa, depresije in tesnobe zmanjšujejo te hormone. Vstanite in se premaknite – plešite na svojo najljubšo pesem, pojdite na sprehod ali se družite.

3. Dotik pomaga! Ljudje potrebujemo dotike in naši živčni sistemi potrebujejo občutek dotika, saj spodbujajo ključne receptorje v naših možganih. Dotik lahko pomaga pri lajšanju bolečin, uravnavanju temperature, uravnavanju dihanja in, kar je pomembno, sprošča ljubezenski hormon – oxytocin. Masaža  je resnično ena izmed rešitev.

4. Bodite mirni! Poskusite in eno minuto ne delajte ničesar in kmalu boste spoznali, da ni tako enostavno, kot ste si predstavljali, vendar je bistveno, da se pomirimo. Ljudje veliko naredimo, preveč gledamo, veliko slišimo in preveč smo “vklopljeni”.

5. Jejte in pijte dobro! Povezava med črevesjem in možgani je zelo pomembna. Stari izrek: “Si tisto, kar ješ” – nič novega, vendar bi vas vseeno radi spomnili. Ljudje potrebujemo svežo in uravnoteženo prehrano ter zadostno količino tekočine (na 25kg/1liter vode).

vir

David
AUTHOR

David

Vodja centra ILON

All stories by: David