Kaj so sploh mišični “vozli”?

Posted: november 5, 2017 By:

Mnogo ljudi z napetostjo in bolečinami v zgornjem delu hrbta, ramenih in vratu se pritožuje nad “vozli”, ki jih imajo.  Ali se mišice resnično “zavozlajo”? Ali jih lahko z masažo “odvozlamo”?


Kadar so mišice pod nekakšno konstantno obremenitvijo se pokažejo poškodbe na mikroskopski ravni. Raziskave kažejo na to, da se približno polovica vseh poškodb pojavi zaradi prekomerne uporabe nekega skeletno-mišičnega sistema.  Pri tem pride do preobremenitve, ki se lahko pokaže kot poškodba saj mišica sčasoma oslabi. Če vaše delo zahteva ponavaljajoče se naloge, kot je naprimer tipkanje na računalniku, bodite še posebej pozorni na zdravje vaših mišic zgornjega dela telesa.

 

Ne glede na to, ali obremenjujete mišice pri vašem delu ali športu, je terapevtska masaža odlična za sprostitev, saj vam povrne fleksibilnost in lahkotnost, s tem pa preprečuje nastanek poškodb.

Povezana slika

Kako lahko preprečite nastanek mišičnih “vozlov”?

🥛 pitje zadostne količine vode: poskusite se izogibati pitju sladkih, gaziranih, alkoholnih pijač. Prehod na večjo količino vode pripelje do zadostne hidracije za vaše telo.

🏃‍‍ redna telesna aktivnost: načrtujte redno telesno aktivnost vsak dan. Pojdite v naravo na sprehod, igrajte različne športe, obiščite fitnes, kolesarite ali pojdite v hribe.

🥕 uravnotežena zdrava prehrana: omejite vnos predelane in hitre hrane ter se poslužujte lahkotne zdrave hrane. Dajte svojim celicam osnovne sestavine, ki jih potrebujejo za razvoj in ohranjanje zdravih telesnih funkcij.

🤸 spremenite telesni položaj/držo: pri delu z računalnikom in telefonom se potrudite, da se čimvečkrat (vsaj vsako uro) “raztegnete” in malo sprostite svoje mišice.

🧘‍ zmanjšajte stres: redna masaža dokazano ohranja dobro telesno in duševno počutje.

😴 učinkovit in dober spanec: le ta omogoča telesu počitek, ki je potreben po napornem dnevu.


Ko začutite napetost in krče v mišicah, se prepričajte da naredite pavzo s kakršnokoli telesno aktivnostjo, ki obremenjuje napet mišični predel. Razgibajte se pod strokovnim vodstvom kineziologa, fizioterapevta ali certificiranim trenerjem, da ne pride do dodatnih poškodb. Veliko športnih trenerjev, zdravnikov in terapevtov svetuje redno masažno terapijo, saj s tem ohranjajo sproščenost telesa. Obstajajo pa tudi kontraindikacije, zato se pred masažo posvetujte s terapevtom.

 

Redna masažna terapija vam bo pomagala ne samo pri “vozlih”, pač pa tudi pri ohranjanju telesnega in duševnega ravnovesja.

Za naročilo nas pokličite na tel.št.: 041/278-491 ali si rezervirajte termin preko e-mail naslova: info@ilon.si


 

David
AUTHOR

David

Vodja centra ILON

All stories by: David